fbpx Skip to content

Om RUT-avdrag

Vi drar av 50% skattereduktion (s.k. RUT-avdrag) av arbetskostnaden direkt på din faktura. För att kunna göra detta behöver vi ditt personnummer som vi rapporterar in till Skatteverket.

Villkoren för att få Rut-avdrag är:

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och är högst 75 000 kronor per person och år. Av den summan får högst 50 000 kronor vara rotavdrag. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i avdrag. Det är särskilt viktigt att tänka på om du också får skattereduktion för installation av grön teknik under året. Du som köpare ansvarar för att alla villkor för rot- och rutavdraget är uppfyllda.

Krav på dig som köpare

  • Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Du, eller din förälder, ska använda bostaden som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande.
  • Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig) eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen (begränsat skattskyldig).
  • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete.
  • Ett dödsbo kan få rutavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet.

Bostaden:

För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs.

Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad.

Du behöver inte äga bostaden som du bor i för att ha rätt till rutavdrag. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som bostad.

Du kan även få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbete. Du kan dock inte få rutavdrag för arbete utfört i ditt barns hem.

Om RUT-avdrag Banner 50%